slika 1.jpg Uvod Kako početi Visual studio Prvi program Postupak pravljenja programa Zaključak
Me

Kako početi


Pošto su neki osnovni pojmovi razjašnjeni, možemo preći na samo programiranje i šta je sve neophodno za početak.


Integrisano razvojno okruženje (IDE)


Svaki program mora biti negde zapisan, testiran, pokrenut. Skoro svi programi ne prorade iz prve, mora postojati mogućnost da se greške uoče, isprave i da se zatim program ponovo pokrene. Sve ovo omogućava integrisano razvojno okruženje (IDE - integrated development environment). Dakle, IDE predstavlja aplikaciju pomoću koje je moguće zapisati kod, videti greške u pisanju, ispravljati i izvršavate kod i time kreirati softver. Takvo okruženje sadrži u sebi uređivač/editor teksta, prevodilac, alate za otkrivanje grešaka, alat za rukovanje razvojem velikih programskih sistema i još neke druge alate koji čine rad udobnijim.

IDE se može lako i besplatno pronaći i instalirati preko interneta. Za rad na jeziku C++ potrebna su i okruženja koja podržavaju ovaj programski jezik. Dva pogodna okruženja sa rad sa C++-om su Visual Studio i Code::Blocks. Klikom na slike ispod možeš instalirati željeno okruženje.Ova okruženja se mogu koristiti za pravljenje različitih tipova aplikacija. Za početak je potreban rad samo u konzolnim aplikacijama. Konzolne aplikacije su programi koji imaju samo tekstualnu interakciju sa korisnikom, dakle samo uz upotrebu tastature i ekrana.

Visual Studio i Code::Blocks se razlikuju u dizajnu i načinu korišćenja. Medjutim, samo je potrebno malo se upoznati sa izabranim razvojnim okruženjem. Suština pisanja programa, pokretanja i ispravljanja grešaka ostaje ista.

Napomena! U primerima koji će nadalje biti prikazivani biće korišćen Visual studio. Zbog toga je na sledećoj strani i dat ceo postupak pokretanja Visual studia.
Prethodna Sledeća