Južna Afrika

Republika Južna Afrika je republika na jugu Afrike. Nalazi se na južnoj ivici Afrike i graniči sesa Namibijom, Botswanom, Mozambikom, Zimbabweom i Swazijem. Površina Južne Afrike iznosi 1.221.000 km kvadratnih. Po površini Južnoafrička Republika je 25. država u svetu, a 9. na kontinentu. Najstariji stanovnici Južne Afrike su plemena Khoikhoi i San. Južnoafrička Republika je jedan od osnivača Ujedinjenih naroda i Afričke unije. Privreda Južne Afrike je najsnažnija na afričkom kontinentu sa modernom infrastrukturom. Glavni proizvodi Južnoafričke republike su zlato i dijamanti. Južnoafrička Republika ima tri glavna grada, Cape Town je najveći od tri grada sjedište je skupštine, Pretoria je sjedište izvršne vlasti, a Bloemfontein sudstveno središte. Južnoafrička Republika je više stranačka republika, s dva zakonodavna doma. Nacionalni savjet provincija je gornji dom sa 90 zastupnika, dok Narodna skupština je donji dom sa 400 zastupnika..

Cape Town

Pretoria

Pretoria

Bloemfontein

Cape Town

Treći je najveći grad u Južnoafričkoj Republici, deo metropolitanskog područja Grada Cape Towna. Glavni je grad provincije Western Cape i zakonodavni glavni grad države (sedište južnoafričkog parlamenta).

Pretoria

Pretoria je sjedište vlade Južnoafričke Republike i glavni grad pokrajine Transvaala. Nalazi se 55 kilometara severno od Johannesburga. Privredno je važna dobro razvijena metalurgija, metalna, elektrotehnička i prehrambena industrija te proizvodnja stakla i cementa. Važno železničko i cestovno čvorište, međunarodna zračna luka.

Bloemfontein

Bloemfontein je glavni grad pokrajine Oranje te sudsko središte Južnafričke Republike. Među građevinama ističu se gradska većnica, muzej, astronomski opservatorijum i dr. Tu je poznato letovalište. Glavne industrije su metalurgija, prehrambena, duvanska i kožna industrija.

Flora i fauna

Južnoafrička Republika je rangirana na šestom mestu liste od 17 država sa najvećim megadiverzitetom na svetu, sa više od 20.000 različitih vrsta biljaka ili oko 10% svih poznatih vrsta biljaka na svetu. Najprisutniji biom u državi, a naročito na Highveldu, je savana, kojom dominiraju različite vrsta trava, nisko rastinje i razne vrsta akacija. Vegetacija postaje sve ređa kako se ide prema severozapadu zbog malih količina padavina. Nekoliko vrsta sukuletnih biljaka koje čuvaju vodu, poput aloja i mlečika, žive u žarkoj i suvoj oblasti Namaqualand. Trave i bodljikavo savansko rastinje polako prelaze u ređu žbunovitu savanu u severoistočnom delu države. U ovoj oblasti, blizu severnog kraja Nacionalnom parku Kruger, raste značajan broj baobaba. Biom fynbosa, koji obuhvata većinu oblasti i biljnih vrsta u Kaapskoj oblasti, jednoj od šest florističkih carstava, je smešten u malom regionu Zapadni Kaap i u njemu živi više od 9 000 vrsta, što ga u pogledu biljnog biodiverziteta čini jednim od najbogatijih regiona na Zemlji. Većina ovih biljaka su zimzelene biljke sa tvrdim izduženim listovima, kao što su sklerofite. Još jedan endemski rod Južnoafričke Republike je rod proteja iz reda skrivenosemenica. Postoji oko 130 različitih vrsta proteja u Južnoafričkoj Republici.

Linkovi

Flora i Fauna, Wiki

Glavni Gradovi