Tajna oružja

Tokom rata su nastala mnoga bizarna i zastrašujuća oružja čiji je cilj uglavnom bio masovno uništenje protivnika. Mnogi projekti nisu ugledali svetlost dana, ali oni koji jesu, ostavili su katastrofalne posledice. Nemačka je imala projekat Wunderwaffe (čudesna oružja), gde su imali razne prototipe oružja koja su bila ispred svog vremena i neka od njih su navedena ovde.


V-1

V-1

Ovo je prva krstareća raketa ikada napravljena. V-1 je jedan od tri V-oružja ili "oružja odmazde" (nem. Vergeltungswaffe). Raketa je korišćenja u bombardovanju Britanije. Lansirane su sa rampi na obalama Francuske ili sa aviona. Koristi žiroskopski navigacioni sistem sa pogonom jednostavnog pulsirajućeg mlaznog motora, zbog čega pravi zvuk sličan zujanju insekata. Kada dođe blizu cilja, zvuk naglo prestaje zbog nestanka goriva i raketa pada na zemlju i detonira jednu tonu eksploziva. Ovo je imalo i psihološki efekat na civile koji bi koristili iznenadnu tišinu kao indikator da će raketa pasti blizu njih.

Britanci su slali svoje avione da presreću rakete i da ih gurnu van njihove određene putanje. Ukupno 6725 raketa je poslato ka Britaniji, od kojih je 2340 palo na London. V-1 rakete su ubile 5475 i povredille 16000 ljudi.

Eksplozija u Londonu.

Eksplozija V-1 rakete u Londonu. 16. Jun, 1944.


V-2

V-2

V-2 je bila prva balistička raketa. Drugi naziv je bio A4 (Agregat 4) zbog goriva koji je ova raketa koristila. Koristio se i etanol, a kao oksidant je korišćen tečni kiseonik. Tvorac ove rakete je Verner fon Braun, koji je posle rata pomogao Amerikancima u sletanju na Mesec.

Tokom rata je proizvedeno oko 6000 raketa dok je samo 3500 korišćeno protiv savezničkih snaga. Bila je manje preciznija od V-1 ali je bila brža i nije davala nikakve znake upozorenja da dolazi. 1400 raketa je pogodilo London. V-2 rakete su ubile 2754 i povredile oko 6000 ljudi.

Lansiranje rakete.

Lansiranje V-2. 1944.


Posledica udara rakete.

Jedna od žrtva V-2 rakete koja je pogodila trg u Antverpenu, Belgiji, 1944. godine. U to vreme je britanski konvoj prolazio trgom. Poginulo je 26 vojnika i 100 civila.


Panjandrum

Panjandrum

Ovo neobično oružje su Britanci izmislili kao sredstvo za probijanje Atlantskog bedema, ali je bilo nestablino i često bi gubilo kontrolu jer su rakete bile prikačene za točkove. Moglo je da dostigne brzinu i do 100 km/h.


Schwerer Gustav

Gustav top

Težak 1350 tona, dugačak 47 m i visok 11 m. Dužina cevi je bila 30 m i kalibar je bio 800 mm. Ovaj top se kretao na posebnim šinama, a najveći efektivni domet je bio 37 km. Prvi uređaj koji je ispalio projektil u stratosferu. Težina projektila je iznosila 7 tona. Kada bi Gustav opalio, prozori bi stradali u prečniku od 7 km. Mana Gustava je bila to da je bio laka meta za neprijateljsku avijaciju i trebalo bi mnogo vremena da se rasklopi i pomeri. Takođe je i bio preskup za proizvodnju. Proizvedeno je samo 7 topova, a cena jednog topa je iznosila 7 miliona Rajhsmaraka, što je danas oko 24 miliona američkih dolara.